Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Türkiye’de 268 bin yetim, 81 bin öksüz var

Türkiye’de 268 bin yetim, 81 bin öksüz var

Gülsatar:’Korona yetimleri de bize emanet’

 
Her 100 evden 7’sinde baba yok
 
 
Yetim Vakfi, Ramazan’in 15’inci gününe denk gelen Dünya Yetimler Günü nedeniyle güncel bir rapor açikladi. Rapora göre Türkiye’de yetim ve öksüzlerin toplam sayisi 350 bin 82. 268 Bin çocuk babasiz büyüyor. Anne-babanin ayri olmasi nedeniyle sosyal yetim olarak adlandirilan çocuklarin sayisi son iki yilda 265 bin 428 artti. Yetim Vakfi Baskani Mehmet Gülsatar, koronavirüsten hayatini kaybedenlerin yetim çocuklari için de çalisma baslattiklarini açikladi.
 
ISTANBUL
 
Yetim Vakfi, korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili farkindaligi artirmak için her yil Ramazan ayinin 15. günü olarak ilan edilen Dünya Yetimler Günü nedeniyle dünyadaki ve Türkiye’deki yetimler ile ilgili güncel verileri açikladi. Korona virüs tedbirleri kapsaminda online ortamda düzenlenen basin toplantisinda konusan Yetim Vakfi Baskani Mehmet Gülsatar, salgin dönemlerinde de en büyük magduriyeti kriz ve savas bölgelerindeki çocuk ve kadinlarin yasadigini belirterek korunmaya muhtaç çocuklar ve anneleri için özel koruma alanlari olusturulmasi çagrisi yapti.
 
YETIMLER ANNELERINDEN AYRI DÜSÜNÜLEMEZ
 
Yetim Vakfi’nin sadece yetimler konusunda çalisan bir ihtisas vakfi oldugunu, egitim ve psiko-sosyal destek çalismalari yürüttügünü ifade eden Gülsatar, vakiftaki tecrübelerinin yetim konusunun yetim annelerinden ayri degerlendirilemeyecegini gösterdigini kaydetti. Gülsatar, sunlari söyledi: ”Yetim konusu çok agir bir konu. Bu nedenle bir ihtisas vakfi olarak hedefi çocuklarin tebessümü olan tüm vakif ve derneklerle tecrübelerimizi paylasmaya haziriz. Biz de halkimizi yetimler konusunda duyarli olmaya ve destek vermeye davet ediyoruz. Yardim kurum ve kuruluslarimiz ise yardima muhtaç insanlarin acil ihtiyaçlarini karsilamanin yani sira sürdürülebilir ve kalkinma odakli projelere önem vermelidir.”
 
AILE BIRLESIMINE ÖNEM VERIYORUZ
 
Yetim Vakfi’nin kuruldugu günden bu yana Suriye’de savas ortaminda ailesini kaybetmis çok sayida çocugu ailesine kavusturdugunu söyleyen Gülsatar, “Durumlari Yetim Vakfi’na iletilen çocuklarin ailelerine kavusturulmasi, varsa ailelerinin bulunmasi ve onlara ulastirilmasi için özel çaba sarf ediyoruz. Bizim için en önemli hususlardan biri çocuklarin kendi habitati içerisinde huzurlu bir sekilde büyümesi” ifadelerini kullandi. Baskan Gülsatar, sözlerini söyle sürdürdü: “Özellikle Ramazan’da vakif olarak hayirseverlerin zekâtlarini, fitrelerini, sadakalarini yetimlere ulastiriyoruz. Misafir ve kurum iftar sofralarini yetimlerin evinde kuruyoruz. 550 ailemize kumanya teslim ettik. 1000 yetim ailesine 1000 TL ulastiriyoruz. Su ana kadar 405 ailemizi sevindirdik.”
 
KORONA YETIMLERINE ÖZEL ÇALISMA
 
Koronavirüs nedeniyle hayatini kaybeden vatandaslarin ailelerinin de çalisma alanlarinda bulundugunu anlatan Gülsatar, “Su ana kadar bize hayatini kaybeden vatandaslarimizin geriye kalan es ve çocuklariyla ilgili acil bir ihtiyaç bildirilmedi. Genellikle vefat eden vatandaslarimizin geriye kalan yakinlari için akrabalari tarafindan hizlica bir sosyal dayanisma örnegi gösteriliyor. Biz yine de özellikle sonraki dönemde geride kalan yetim çocuklar için egitim ve psiko-sosyal desteklerde bulunabilecegimizi iletiyoruz. Ekiplerimiz ailelerin ve ihtiyaçlarinin tespiti için çalisiyor” diye konustu.
 
ANNE VE BABASI OLMAYAN 4 BIN 649 ÇOCUK VAR
 
Yetim Vakfi Baskan Vekili Avukat Hüsamettin Orhan da vakif tarafindan Türkiye ve Dünyadaki yetim çocuklarin sorunlari ve çözüm önerileriyle ilgili olarak hazirlanan 2019 Yetim Raporu ile yetim ve korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili güncel verileri açikladi. Orhan, Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemine göre Türkiye’de toplam 22 milyon 876 bin 798 çocuktan 268 bin 843’ünün yetim, 81 bin 239’nun ise öksüz oldugunu, hem annesi hem babasi vefat etmis çocuk sayisinin ise 4 bin 649 oldugunu kaydetti.
 
SOSYAL YETIMLERIN SAYISI 265 BIN 428 ARTTI
 
Orhan, vakif olarak parçalanmis ailelerin çocuklari ile korunmaya muhtaç yetim çocuklarla ayni sosyal sartlarda büyüyen çocuklari ifade eden sosyal yetim kavramini önemsediklerini ifade etti. Orhan, “Anne ve babasi hayatta olmasina ragmen parçalanmis aileler sebebiyle zor kosullarda yasam mücadelesi veren çocuklarin sayisi her geçen gün artiyor. Son iki yilda bosanmalar sebebiyle 265 bin 428 çocuk anne ya da babasindan ayrildi. Türkiye’de 17 yas alti 720 bin çocugumuz çalisiyor. 5-11 yas arasi 31 Bin çocugumuz sosyal yetimlik nedeniyle çalismak zorunda kaliyor.” seklinde konustu.
 
RAPORDAN RAKAMLAR:
 
HER 100 EVDEN 2’SINDE ANNE, 7‘SINDE BABA YOK
 
-UNICEF’IN Mayis 2020 verilerine göre 2019 yili sonunda siddet ve çatisma nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerde yasayan yaklasik 46 milyon kisinin yaklasik yüzde 42'si çocuktu. Son 10 yil içinde bu rakam 25 milyondan 46 milyona çikti.
 
-Göç Idaresi Genel Müdürlügü’ne göre 2020 yili Ocak ayi itibariye ülkemizde bulunan 3 milyon 583 bin 584 Suriyeli mültecinin 1 milyon 680 bin 214’ü çocuklardan olusuyor.
 
-Türkiye’deki Suriyeli yetim çocuk sayisina iliskin saglikli veri bulunmuyor. Saha çalismalarina göre bu rakamin 300 Binin üzerinde oldugu tahmin ediliyor.
 
-Türkiye’de babasi vefat etmis erkek çocuk sayisi 137 bin 733, kiz çocuk sayisi ise 131 bin 110.
 
-Türkiye’deki her 1000 çocuktan 15’nin anne ya da babasi yok.
 
-Türkiye’deki hanelerden yüzde 9,2'sini tek ebeveyn ve çocuklar olusturuyor. Toplam hanelerin yüzde 2,0'ini baba ve çocuklari, yüzde 7,2'sini ise anne ve çocuklari olusturuyor.
 
YETIM VAKFI HAKKINDA
 
Yetim Vakfi, yetimlerin sevgi ve sefkatten mahrum kalmadan yetismesine katki sunma gayesi ve bu alanda örnek olan bir ihtisas vakfi olma vizyonu ile 10 Haziran 2017 Dünya Yetimler Gününde Istanbul’da kapilarini açti. Tüm çalismalarinda yetimlerin ve korunmaya muhtaç tüm çocuklarin temel ihtiyaçlarinin yaninda onlarin toplum içerisinde yerlerini bulmalarina hizmet edecek psiko-sosyal, akademik ve manevi gelisimlerine odaklaniyor. bagis.yetimvakfi.org.tr


  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli